Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

17 april 2024

Wijkverpleegkundige i.o. Uilkje van der Schaaf krijgt landelijke mondzorgprijs

Uilkje met haar prijs

Uilkje van der Schaaf kreeg donderdag 11 april in Amersfoort de mondverzorgingsprijs toegekend door de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie. Uilkje kreeg de prijs voor de aanzienlijke bijdrage die zij levert aan het verbeteren van mondzorg bij ouderen. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 1.000,00.

Het mailtje dat Uilkje in maart ontving van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd), kwam voor haar als een complete verrassing. In dat mailtje las de wijkverpleegkundige in opleiding dat zij de mondverzorgingsprijs kreeg toegekend door de beroepsvereniging. Zij werd hiervoor voorgedragen door Linet Weening, mondhygiënist, onderzoeker en bestuurslid van de NVGd. Linet Weening deed van 2018 tot 2019 het project ‘Sûne mûle’ bij Thuiszorg Het Friese Land.   

Innoverend werken

De beroepsvereniging nomineerde vier gegadigden voor de prijs. Uilkje stak echter met kop en schouders boven de andere drie uit, aldus de NVGd-voorzitter Wim van Ouwekerk. “We hadden als bestuur geen problemen bij het kiezen van een winnaar. De reden waarom je werd voorgedragen voor deze prijs en waarom je ‘m ook hebt gewonnen is dat je innoverend werkt, anders dan beschreven in de taakomschrijving. En dat waarderen wij bijzonder.”

Uilkje is supertrots. “Ik loop niet snel naast mijn schoenen, maar hier ben ik wel heel erg trots op. In zijn toespraak gaf de voorzitter van de vereniging aan dat ik ‘out of the box’ aan het werk ben gegaan. Dat toespraakje is gefilmd en dat ga ik zeker laten zien bij mijn eerste afstudeer assessment, binnenkort in mei. Op de opleiding vinden ze het heel belangrijk dat je out of the box kunt denken en werken.”

Mondzorg actief op de kaart

Uilkje van der Schaaf zet de mondverzorging sinds een jaar actief op de kaart bij Thuiszorg Het Friese Land. Ze pakte dit project op in het kader van haar HBO-V opleiding, maar ook gedreven vanuit persoonlijke interesse. “Ik vind mondverzorging zelf heel belangrijk. In mijn werk in de thuiszorg merk ik regelmatig dat er bij ouderen minder aandacht is voor mondzorg en dat de risico’s daarvan onderschat worden.”

Lesmateriaal

De afgelopen tijd werkte Uilkje in nauwe samenwerking met de afdeling Opleidingen aan een deskundigheidsoverleg over het belang van mondgezondheid, welke vanaf het 2e half jaar van 2024 beschikbaar is. Maar ook bracht Uilkje in kaart hoe bij Thuiszorg Het Friese Land om moet gaan met de risicosignalering waar ook de mondzorg een onderdeel van is.

Mondzorgbox

Uilkje hoefde niet lang na te denken waar zij het toegekende prijzengeld aan zou willen besteden. "Ik heb samen met collega Petra een ‘mondzorgbox’ ingericht, die gebruikt kan worden tijdens het deskundigheidsoverleg over mondzorg. We wilden graag een mondmodel in die box, een poetsmodel waarmee je visueel kunt maken hoe er goed gepoetst moet worden. Dat zijn dure modellen, dus die hebben we in eerste instantie van ons lijstje moeten schrappen. Maar dankzij deze prijs kunnen we nu toch een aantal van die mondmodellen aanschaffen.”

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in