Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

29 november 2020

Verplicht mondkapje voor zorgverleners én cliënten vanaf 1 december 2020

Zorgverleners én cliënten dragen vanaf 1 december 2020 een mondkapje tijdens de zorg. In eerste instantie geldt deze verplichting voor drie maanden, tot 1 maart 2021. De verplichting geldt niet voor cliënten of zorgverleners die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, dragen de medewerkers van Thuiszorg Het Friese Land mondkapjes tijdens de zorg aan cliënten. Dat doen we al enige tijd.

Contactberoepen en zorgverleners
Bij contactberoepen is de anderhalve-meter-maatregel vaak niet realistisch. Daarom is het dragen van een mondkapje al enige tijd goed gebruik, bij de kapper of de nagelstylist, tijdens de rijles of tijdens de zorg bij u thuis. Vanaf 1 december a.s. is het dragen van mondkapjes verplicht, voor mensen in contactberoepen en voor zorgverleners. Deze verplichting geldt voor onze zorgmedewerkers, maar ook voor cliënten die gebruik maken van wijkverpleging.

Huishoudelijke hulp
Maakt u alleen gebruik van huishoudelijke hulp? Dan geldt deze regeling niet voor u; u hoeft géén mondkapje te dragen wanneer de huishoudelijke hulp bij u thuis aan het werk is.

Uitzonderingen
Iedereen, óók mensen met een beperking of een chronische ziekte, wordt dringend verzocht een mondkapje te dragen. Maar er zijn ook uitzonderingen.

U hoeft geen mondkapje te dragen, wanneer u door uw beperking of ziekte:

  • Niet in staat bent een mondkapje te dragen of op te zetten, bijv. omdat een mondkapje u een sterk benauwd gevoel geeft
  • Erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje
  • Doof of slechthorend bent en moet kunnen liplezen. Dit geldt voor u, maar ook voor degene die zorg aan u verleent en/of met u spreekt.

Cliënten die behoren tot de risicogroep voor Covid19, en familie en mantelzorgers van deze cliënten, verwijzen wij voor meer informatie graag naar de informatie op de volgende website:  https://www.vilans.nl/leven-in-coronatijd-als-je-risico-loopt#item9

Ook op alle locaties van Thuiszorg Het Friese Land geldt vanaf 1 december a.s. de verplichting een mondkapje te dragen.

Ministeriële regeling
De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling. Deze regeling geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in