Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

14 april 2020

Over een bijzondere ondernemer uit Lemmer met mondkapjes

Ondernemer Rob van Asch uit Lemmer schonk Thuiszorg Het Friese Land 3.000 chirurgische mondmaskers. Een mooi verhaal in deze bijzondere tijd. Dat delen we graag. Lees hoe Rob van Asch erbij kwam dozenvol mondkapjes te doneren aan Thuiszorg Het Friese Land. 

“Ik werk voor een groot visbedrijf in China, Haiqing. Toen het coronavirus ook hier in Nederland uitbrak, kreeg ik van ons Chinees moederbedrijf 10.000 mondkapjes toegestuurd. Voor onze medewerkers, klanten of voor lokale relaties” vertelt Rob. 

Toen hij minister Bruno Bruins tijdens een debat in de Tweede Kamer letterlijk onder de druk zag bezwijken, berichtte Rob zijn directeur in China : ‘het gaat hier helemaal mis, onze verantwoordelijk minister is letterlijk omgevallen’. De directeur kwam direct in actie en stuurde nog eens een flinke zending chirurgische mondmaskers. Hij vond dat een mooi gebaar, wilde laten zien dat ons bedrijf in China meeleeft met de situatie hier in Nederland.” 

Kapjes in de krant

Een deel van de eerste zending verdeelde de ondernemer uit Lemmer inmiddels al onder ziekenhuizen in de regio en lokale zorginstellingen en –organisaties. Dat bleef niet onopgemerkt. Het verhaal over de mondkapjes van Rob van Asch uit Lemmer haalde de krant. “Toen was het hek van de dam. De telefoon stond niet stil. Ik kreeg allerlei telefoontjes van instanties die de mondkapjes goed konden gebruiken. Het was best lastig om in te schatten waar de kapjes echt dringend nodig waren en welke verzoeken minder urgent waren.” 

Telefoontje

Ook verpleegkundige Connie Cop, verpleegkundige in het thuiszorgteam Dongeradeel West, las het verhaal van Rob in de krant. “Ik werd direct hyper toen ik dat las. We hadden in de thuiszorg een groot tekort aan mondkapjes. Zijn kapjes zouden het probleem van Thuiszorg Het Friese Land wellicht kunnen oplossen. Ik twijfelde geen moment, heb het telefoonnummer van Rob op internet opgezocht en hem gewoon gebeld. Ik vertelde over de tekorten aan beschermingsmaterialen in de thuiszorg. Dat was nieuw voor Rob. Tot dan toe verdeelde hij de kapjes in en rond Lemmer en onderhield hij contact met de ziekenhuizen. Hij noteerde mijn naam en beloofde me terug te bellen.” 

Kapjes voor de thuiszorg

Rob belde Connie de volgende dag al terug. Inmiddels had hij nog een telefoontje gekregen van iemand die bij Thuiszorg Het Friese Land werkte. Ook regiomanager Baukje van der Ploeg nam contact op met Rob en vulde het verhaal van Connie aan met actuele informatie over de zorg aan cliënten die mogelijk besmet zijn met corona, de onrust onder medewerkers en de tekorten aan beschermende materialen. Dat gaf de doorslag voor Rob. Zodra ik die tweede zending mondkapjes binnenkreeg, heb ik Baukje gebeld en haar laten weten dat ik 3.000 kapjes voor haar klaar had staan.” 

Bijzondere tijden

Baukje kon de dozen vol mondkapjes zo meenemen, voor niets, beaamt Rob. “Ja natuurlijk heb ik kosten gemaakt om die kapjes uit China hier naar toe te halen. Maar het zijn bijzondere tijden, dan draag je bij waar je kan. Ik vind dat vanzelfsprekend. Het kan gewoon niet zo zijn dat we in Nederland geen zorg kunnen leveren omdat we niet voldoende materialen hebben. Ik kon dit zo regelen. Mooi toch. Maar het inkopen en distribueren van die mondkapjes moet natuurlijk geen dagtaak worden. Ik ben geen ondernemer in mondkapjes, ik werk in de vishandel. En daar ga ik met veel plezier weer mee aan de slag!”   

Samenwerking Noord-Nederland  

In Noord-Nederland wordt inmiddels regionaal samengewerkt om het tekort aan beschermingsmaterialen, zoals mondkapjes, maar bijvoorbeeld ook schorten en desinfecterende handgel, zo goed mogelijk op te lossen. Alle zorginstanties en –organisaties inventariseren dagelijks de aanwezige voorraad én de benodigde materialen voor de komende tijd. Deze informatie wordt dagelijks online gedeeld. Op basis hiervan worden de beschikbare materialen verdeeld onder de diverse zorginstanties en –instellingen in Noord-Nederland. 

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in