Bel 0900-8864
Dag & nacht bereikbaar
Bel 0900-8864
Dag & nacht bereikbaar
Het coronavirus verspreidt zich snel en ook in Friesland neemt het aantal besmettingen toe. Cliënten vragen zich af of zij nog wel de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.Wij stellen uiteraard alles in het werk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hiervoor volgen we nauwgezet de adviezen van het RIVM en GGD Fryslân.
Het coronavirus verspreidt zich snel en ook in Friesland neemt het aantal besmettingen toe. Dat zorgt voor onrust. Cliënten vragen zich af of zij nog wel de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Is het wel verstandig dat zorgmedewerkers langskomen en hoe voorkomt Thuiszorg Het Friese Land dat cliënten besmet raken? Wij stellen uiteraard alles in het werk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hiervoor volgen we nauwgezet de adviezen van het RIVM en GGD Fryslân.
Het dragen van beschermende materialen, zoals mondkapjes, schorten, handschoenen is dagelijks het onderwerp van gesprek. Op straat, maar ook op radio en televisie. Virologen en medisch specialisten vertellen over het belang van mondkapjes en andere beschermende materialen. Toch verschillen de verhalen regelmatig van elkaar. Het is daarom goed u hier in het kort toe te lichten hoe Thuiszorg Het Friese Land hiermee om gaat.
Waakzaam en oplossingsgericht
Thuiszorg Het Friese Land heeft te maken met kwetsbare mensen. We doen er dan ook alles aan om het risico op verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Om die reden vragen wij onze medewerkers dringend om thuis te blijven van het werk wanneer zij hoesten, griepverschijnselen hebben én koorts hebben. Hebben de medewerkers wel griepklachten, maar geen koorts, dan vragen we hen of ze mogelijk een dienst met een collega kunnen ruilen. Onze (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en collega’s in de huishoudelijke ondersteuning zijn inventief, oplossingsgericht en zijn waakzaam. Daarbij houden zij zich momenteel nog strikter dan anders aan de afgesproken, strenge hygiënevoorschriften:
1. Geen handen schudden
2. Niezen of hoesten in de elleboog
3. Regelmatig handen wassen
4. Papieren zakdoekjes gebruiken
Waar mogelijk houden onze medewerkers de gewenste anderhalve meter afstand. Maar wanneer een cliënt zorg nodig heeft, is het natuurlijk lastig om je aan deze afspraak te houden.
Mondkapjes
Er doen veel vragen de ronde over het dragen van beschermende materialen, zoals mondkapjes. Zoals u wellicht hebt begrepen is er een groot tekort aan mondkapjes. Thuiszorg Het Friese Land draagt daarom alleen mondkapjes als een cliënt besmet is met corona of voldoet aan de criteria van ons protocol ‘besmet verplegen’.
We merken dat deze afspraak voor onrust zorgt, zowel bij cliënten als bij onze eigen medewerkers. We krijgen veel vragen over het dragen van zelfgemaakte mondkapjes.
RIVM-advies
We hebben daarom contact opgenomen met het RIVM, met de vraag wat zij adviseren. Het RIVM geeft heel duidelijk aan dat alleen professionele FFP (1 en 2) mondkapjes voldoende bescherming bieden tegen de overdracht van het virus. Deze kapjes sluiten mond en neus compleet af.
Het RIVM gaf ook aan dat het dragen van een mondkapje door een cliënt wel bescherming kan bieden wanneer onze zorgmedewerkers hoesten.
Gezien het tekort aan mondmaskers en aansluitend bij de adviezen van het RIVM, hanteert Thuiszorg Het Friese Land de volgende afspraken :
1. Onze (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en collega’s in de huishoudelijke ondersteuning dragen geen beschermende materialen uit voorzorg
2. Wanneer een cliënt besmet is met het coronavirus of voldoet aan onze criteria voor het protocol ‘besmet verplegen’ dragen onze(wijk)verpleegkundigen en verzorgenden beschermende materialen, die voldoen aan de professionele criteria
3. Het staat een cliënt uiteraard vrij om zelf een (zelfgemaakt) mondmasker te dragen. Dit garandeert niet dat u volledig beschermd bent, maar geeft mogelijk wel rust.
Risico’s mijden
Wij stellen alles in het werk om het verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Met oog op het besmettingsrisico vragen wij ook uw medewerking daarbij. Heeft u griepverschijnselen én koorts, bezocht u de afgelopen tijd één van de risicogebieden in het buitenland of heeft u contact gehad met een patiënt met het coronavirus, geeft u dat dan even telefonisch aan ons door.
U kunt dit telefonisch doorgeven aan onze zorgcentrale, via 0900-8864.
Heeft u nog meer vragen over het coronavirus of de verspreiding hiervan, lees dan ook het artikel ‘Tien veelgestelde vragen over het coronavirus’
Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.