Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Specialistische verpleging bij longziekten

Heeft u een longziekte, zoals astma of COPD? En heeft u vragen over de ziekte? De gespecialiseerde verpleegkundige bezoekt u thuis en bespreekt uw ziektebeeld met u, welke medicijnen u moet gebruiken en waarom. Ook krijgt u uitleg over het belang van een gezonde levensstijl.

Ondersteuning bij longziekten

Heeft u vaak te weinig adem bij het traplopen of aankleden? En is bij u een longziekte geconstateerd? De gespecialiseerde verpleegkundige helpt u om te gaan met de ziekte, beantwoordt uw vragen en geeft advies. Regelmatig bewegen verbetert bijvoorbeeld de gezondheid en de zuurstofopname door de spieren. Hierdoor kunnen uw ademhalingsklachten verminderen. De verpleegkundige biedt ondersteuning, advies en begeleiding aan kinderen en volwassenen op het gebied van:

  • uw ziektebeeld (onder andere astma, COPD)
  • inhalatie
  • uw medicatie (werking en gebruik)
  • leefregels, omgevingsruimte en beweging
  • mantelzorger(s)
  • het voorkomen van verergering van uw klachten
  • stoppen met roken

Wat is COPD en astma?

COPD (de verzamelnaam van chronische bronchitis en longemfyseem) en astma is niet te genezen, maar een goede behandeling kan helpen de klachten, zoals benauwdheid, te minderen. De specialistisch verpleegkundige luistert naar u en adviseert u en uw naasten. We werken (indien nodig) samen met uw andere hulpverleners. Zo weet u beter hoe u moet omgaan met uw longziekte en houdt u zelf de regie.

Speciaal voor kinderen

Een kind met longproblemen vraagt om extra aandacht. De longverpleegkundige gaat dieper in op wat het betekent voor uw kind en voor uw gezin. Ze onderhoudt nauw contact met de kinderartsen in het MCL.

Aanvragen specialistische verpleging bij longziekten

U vraagt specialistische zorg aan via uw huisarts, de wijkverpleegkundige of via uw behandelend specialist in het ziekenhuis. Wilt u daar hulp bij? Laat het ons weten, Thuiszorg Het Friese Land helpt u graag.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Advies en voorlichting over uw longziekte
Hulp bij het aanpassen van uw levensstijl
Helpen klachten, zoals benauwdheid, te minderen
Uitleg inhalatie en medicatie
Ontlasten van mantelzorgers

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in