Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

31 januari 2019

Betere wondzorg door samenwerking zorgorganisaties in Friesland

PERSBERICHT

Betere wondzorg in Friesland en besparing van kosten is het doel van de samenwerking tussen Thuiszorg Het Friese land, Thuiszorg Zuidwest Friesland, de KwadrantGroep en QualityZorg. ‘Dankzij deze samenwerking zijn de lijnen korter en beschikken we over  meer deskundigheid ten aanzien van wondzorg.  Cliënten met wonden worden zo beter geholpen en de wonden genezen sneller’, aldus de gezamenlijke zorgorganisaties.

QualityZorg is gespecialiseerd in wondzorg en heeft van De Friesland Zorgverzekeraar voor 2018 - 2020 in Friesland de regiefunctie voor complexe wondzorg gegund gekregen. Het gaat hierbij om wonden die binnen twee tot vier weken niet voldoende genezen zijn.

Positieve pilot
QualityZorg startte afgelopen jaar een pilot voor de uitvoering van de wondzorg met de wijkverpleging van Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg Zuidwest Friesland en de KwadrantGroep. De drie zorgorganisaties en QualityZorg maakten afspraken over de behandeling van complexe wondzorg. De pilot vond plaats in de gemeenten Leeuwarden, Sneek, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Opsterland. De evaluatie van de pilot is positief en wordt komend jaar gefaseerd voortgezet voor de wondzorg in heel Friesland.

Sneller genezen
Met een speciaal camera- en registratiesysteem, InSight, brengt Qualityzorg in beeld hoe groot en hoe diep de wond is, en wat de fase van de genezing is. De verpleegkundige van Qualityzorg en de wondverpleegkundige werken samen vanuit één zorgdossier. Dankzij deze samenwerking tussen de drie zorgorganisaties en QualityZorg is er sneller een totaalbeeld van de gezondheid van een cliënt en kan er ook sneller gehandeld worden.

‘Als een wond niet snel geneest, moet je handelen’, zegt Jenny Rispens, verpleegkundige wondzorg bij Thuiszorg Het Friese Land. ‘In de nieuwe opzet kunnen we dat. QualityZorg beschikt over de juiste apparatuur en de kennis om de situatie van de cliënt in kaart te brengen. Door verpleegkundigen op te leiden en meer samen te werken kunnen wij sneller handelen, geneest de wond sneller en kan voorkomen worden dat een cliënt opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Dit bespaart ook kosten.’

Betere wondzorg
QualityZorg schoolt de verpleegkundigen van de zorgorganisaties op het gebied van wondzorg en in het gebruik van het camera-en registratiesysteem. Zo krijgen de teams meer kennis over wondzorg en kunnen zij betere wondzorg leveren.

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in