Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

18 maart 2019

Verwarring over toegang tot woning

Sleutelkluisjes waren onlangs negatief in het nieuws, onder andere in de Telegraaf en bij het NOS Journaal. Het Hulpmiddelencentrum stuurde al haar sleutelkluisklanten naar aanleiding van deze berichten een brief, met een aanbod voor een ‘veiliger’ alternatief voor de via het Hulpmiddelencentrum aangeschafte sleutelkluis. Dit kan voor verwarring zorgen bij onze cliënten, aangezien Thuiszorg Het Friese Land niet met deze aangeboden alternatieven werkt. Tijd voor een toelichting.

Het Hulpmiddelencentrum schrijft in haar brief dat de Masterlock sleutelkluis niet veilig blijkt te zijn. Deze brief stuurden zij aan al hun sleutelkluisklanten, waaronder in ieder geval ook onze cliënten met personenalarmering. Om de veiligheid te garanderen, adviseert het Hulpmiddelencentrum iedereen met een sleutelkluis een Puck kluis of een digitaal slot van Phoniro. Cliënten schrikken hiervan. Dat is niet zo gek. Volgens deze brief is de toegang tot hun woning immers onveilig. Cliënten zullen zich bovendien afvragen waarom Thuiszorg Het Friese Land niet werkt met Phoniro, het door het Hulpmiddelencentrum geadviseerde digitaal slot. 

Phoniro versus Telelock
Thuiszorg Het Friese Land heeft onderzoek gedaan naar veiligheid en kwaliteit van digitale sloten. Ook het Phoniro slot namen we onder de loep. Uit dit onderzoek kwam Telelock als beste naar voren. Telelock voldoet aan het Ketenkeurmerk Veilige Toegang tot (zorg)Woningen, aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen en heeft een SKG*** keurmerk. Hoewel de Phoniro in aanschaf iets goedkoper is, kwam Telelock als veiligste en meest complete product uit de bus: met het ketenkeurmerk en de beste prijs-kwaliteit verhouding. Thuiszorg Het Friese Land koos daarom voor de samenwerking met Telelock.

Sleutelbeleid
Een cliënt is zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van toegang tot zijn of haar woning. Thuiszorg Het Friese Land neemt niet langer sleutels aan, om bij een cliënt binnen te komen. Om de gewenste zorg te kunnen leveren, regelen we in nauw overleg met de cliënt hoe de zorgverleners van Thuiszorg Het Friese Land goed én veilig toegang hebben tot de woning.   

Veilig en efficiënt
Een sleutel van een cliënt aannemen lijkt veilig en vertrouwd. Maar een sleutel kan kwijtraken. Soms kunnen we een sleutel in de drukte ook vergeten, of we moeten ‘m eerst ergens ophalen. We willen echter geen kostbare tijd verliezen. Wanneer een cliënt zich niet goed voelt, willen we daar zo snel mogelijk zijn om de nodige zorg te kunnen geven. Om die reden geven we de voorkeur aan en digitaal slot op de voordeur of een sleutelkluis met pincode. Dat is veiliger én werkt efficiënter.

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in