Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

10 december 2021

Thuiszorg in tijden van corona

Steeds meer mensen raakten eind 2021 besmet met het coronavirus. Ook in Noord- en Midden-Friesland, het werkgebied van Thuiszorg Het Friese Land, nam het aantal besmettingen snel toe. Thuiszorg Het Friese Land heeft daarom de regels en maatregelen rond thuiszorg of hulp in de huishouding aangescherpt. We vragen bovendien ook uw hulp. Immers, alleen met elkaar krijgen we het coronavirus onder controle.

De zorg van Thuiszorg Het Friese Land gaat onverminderd door, ondanks de   toename van het aantal coronabesmettingen. Uiteraard willen we daarbij besmettingen voorkomen. We hebben daarom afspraken en regels opgesteld. We merken dat dit soms voor onrust en emoties zorgt bij onze cliënten, hun mantelzorgers, maar ook bij medewerkers. Toch hopen we op ieders begrip, deze maatregelen zijn noodzakelijk om de zorg te kunnen blijven bieden tijdens de coronapandemie. 

Klachten of positief getest? Geef het door
Heeft u thuiszorg of huishoudelijke hulp? Laat het ons tijdig weten als u positief getest bent door GGD Fryslan op het COVID-19 virus. Heeft u corona gerelateerde klachten, zoals hoesten, snotterig, grieperig, keelpijn of koorts? Geef dit ook zo snel mogelijk aan ons door. We kunnen dan voorzorgsmaatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 

Gezondheidscheck
Onze verzorgenden en verpleegkundigen voeren een gezondheidscheck uit, vóór ze bij cliënten binnenstappen. Deze gezondheidscheck bestaat uit een aantal vragen, die we vóór elk zorgmoment aan een cliënt voorleggen. 
Blijkt uit de gezondheidscheck dat een cliënt mogelijk corona gerelateerde klachten heeft, dan verlenen we de zorg met beschermende materialen, zoals een spatbril, een mondkapje, een schort en handschoenen.

Daarnaast vragen we onze cliënten, mantelzorgers en andere betrokkenen om zich zo goed mogelijk te houden aan de door ons voorgestelde maatregelen. Daarmee willen we iedereen zo goed mogelijk beschermen tegen het verder verspreiden van het coronavirus. 

We vragen onze cliënten het volgende:

  • Overleg vooraf over de zorg, als u hoesterig bent, griepklachten heeft of koorts hebt
  • Ontvang geen andere visite, op momenten dat u thuiszorg krijgt
  • Draag, als dat mogelijk is,  een mondkapje tijdens de zorg wanneer onze medewerkers daarom vragen
  • Hoest en nies altijd in uw elleboog
  • Houdt waar mogelijk steeds voldoende afstand
  • Was of desinfecteer regelmatig uw handen
  • Ventileer uw woning, de ruimte(n) waar een zorgmedewerker aanwezig is

 

Coronatest
Heeft u corona gerelateerde klachten, dan adviseren we u dringend om zo snel mogelijk contact op te nemen met GGD Fryslân, voor een coronatest. Op die manier weet u niet alleen zelf waar u aan toe bent, maar is de situatie ook snel helder voor uw omgeving en onze thuiszorgmedewerkers.

 

Zelftest
Zelftesten. We raken er al aardig aan gewend. Steeds vaker doen we snel even een zelftest om te checken of we besmet zijn met het coronavirus, zonder dat we klachten hebben. Maar let op: in de zorg leggen we de lat extra hoog. Het RIVM geeft aan dat een zelftest niet betrouwbaar genoeg is in de zorg.

Bij klachten verzoeken we cliënten, én medewerkers, daarom dringend altijd een testafspraak te maken bij GGD Fryslân. Denk hier bij aan klachten zoals snotterig, verkouden, grieperig, keelpijn of koorts. We willen voorkomen dat we het COVID-19 virus verder verspreiden en cliënten en/of medewerkers besmet raken. Maak daarom ook bij lichte klachten direct een afspraak bij de GGD voor het laten uitvoeren van een PCR-test. 

Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Die horen wij uiteraard graag. Thuiszorg Het Friese Land is zeven dagen per week, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via 0900 – 8864.

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in