Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Rutger
28 september 2020

Verzorgende IG Sylvia: Samen sta je sterk

Een familielid attendeerde Sylvia de Vries 25 jaar geleden op een vacature bij Thuiszorg Het Friese Land. Sylvia kreeg de baan en werkt hier nog steeds met veel plezier.

'Ik wist destijds nog niet goed wat ik wilde en werkte als oproepkracht bij Berchhiem in Burgum. Toen ik bij de thuiszorg solliciteerde, waren er twee kandidaten voor de functie. Ik kreeg de baan. Thuiszorg was dus geen bewuste keuze, maar ik werk hier al 25 jaar met heel veel plezier. Je werkt zelfstandig, hebt zoveel vrijheid. En je krijgt zoveel waardering en respect van cliënten. Dat geeft een goed gevoel. 

Ik voel me welkom bij cliënten en probeer het zonnetje in huis te zijn. Waar ik ook kom, er is altijd iets aan de hand. Er is iemand ziek en dat brengt vaak verdriet of frustratie mee. Ik probeer daarom wat fleur te brengen. Het hoeft niet elke dag over die ziekte te gaan. Ik zorg, maar maak ook een praatje, luister, observeer en als het nodig is schakel ik extra hulp in. Dat is voor mij vanzelfsprekend.

In de afgelopen 25 jaar veranderde er veel in het werk. Toen ik hier net werkte, deden wij ook veel huishoudelijke taken. Als ik niet aan mijn uren kwam, dan ging ik bij een cliënt langs om het huis goed aan kant te maken. Ik ging soms ook wel wandelen met een cliënt. Daar is nu geen tijd en geld meer voor, je kunt dat niet indiceren. Jammer, want zo’n wandelingetje was niet alleen gezellig, maar het zette een cliënt vooral ook in beweging.  

Hoewel ik zelfstandig werk en meestal alleen op pad ga, is een leuk team voor mij van belang. . Je maakt in dit werk veel mee, het is fijn als je daarover kunt praten en steun vindt bij elkaar. Toen ik net werkte, ondersteunde ik bijvoorbeeld een gezin waar een baby was overleden. Ik was zelf nog zo jong, ik kon hun verdriet nauwelijks bevatten.

Vroeger hadden we wekelijks overleg. Tegenwoordig komen we nog maar tien keer in het jaar bij elkaar. Overigens hebben we nu wel veel vaker contact, via de mobiele telefoon. Maar er gaat niets boven elkaar ook echt even zien.

Ik werkte 16 jaar in het team in Kollumerland en heb nog steeds contact met collega’s met wie ik daar werkte. We waren jong, trouwden en kregen kinderen. We groeiden met elkaar op. Toen ik trouwde, vulden mijn collega’s voor mij een lange onderbroek met isolatieschuim en vijf euromunten. Die onderbroek kregen ze van een cliënt, een hele lieve man, maar ook heel vies. Ik heb het zelden bij iemand thuis zo smerig gezien. Dat cadeau en die cliënt vergeet ik nooit meer. Dat zijn dierbare herinneringen.

Tegenwoordig werk ik in team Feanwâlden –Dantumadeel We hebben verschillende wijkverpleegkundigen gehad en zo ook managers. . Dat had impact op het team, er was weinig verbinding. Wijkverpleegkundigen en je collega’s zorgen voor r samenhang. Je moet steeds met elkaar in gesprek blijven. Daar hebben we in geïnvesteerd en het team heeft de laatste tijd een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Het team is weer veel hechter.   

Ik ben trots op Thuiszorg Het Friese Land en prijs onze organisatie altijd aan. Iedereen draagt hier op z’n eigen, unieke manier een steentje bij aan de zorg van ouderen. Er is geen onderscheid in niveau, we hebben elkaar allemaal nodig. Iedereen doet waar ie goed in is. Een verzorgende IG is hier niet minder belangrijk dan de directeur.

Ik ben nieuwsgierig, hou van verdieping. Ik zou graag voor mijn  vijftigste willen starten met de opleiding tot verpleegkundige. Momenteel zijn daar geen financiële middelen voor, maar wie weet komt dat nog. Het is belangrijk om medewerkers te blijven ontwikkelen en hen te scholen. Daarmee behoud je mensen voor de organisatie. Ik wil me blijven ontwikkelen, anders is er weinig uitdaging meer.

Ik hoop het 40-jarig jubileum van de organisatie nog mee te vieren. Dan ben ik in de zestig. Dat hoop ik mee te maken. Als ik mezelf kan blijven ontwikkelen natuurlijk…'

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in