Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Rutger
28 september 2020

Verpleegkundige Lisa: Thuiszorg is de toekomst

Thuiszorg is de toekomst, volgens Lisa Mulder. Maar hoe haar eigen toekomst eruit ziet, dat weet ze nog niet. Zij wil zich steeds blijven ontwikkelen, want ‘er is nog zoveel te ontdekken in de zorg’.

'Thuiszorg is enorm divers. Kijk alleen al naar de doelgroep. Ik kom thuis bij mensen van jong tot oud, arm en rijk. Ik maak kennis met mensen met de meest uiteenlopende normen, waarden en culturen. Het verschil tussen de cliënten maakt het werken in de thuiszorg gewoon ontzettend leuk en veelzijdig.                            

Maar ook de band die je opbouwt met cliënten, maakt het werk heel bijzonder. In eerste instantie ben je als verpleegkundige in de wijk een vreemde. Maar je verzorgt mensen uit de wijk en raakt betrokken bij hun levens. Je bouwt een band op met cliënten en hun naasten.

Ik kwam ooit bij een cliënt die plotseling erg ziek geworden was en daar veel lichamelijke beperkingen aan overhield. Toen we net bij die cliënt kwamen, was hij erg verdrietig en zag het allemaal niet meer zitten. Hij zat enorm in de put. Daar schenk je extra aandacht aan. Je gaat in gesprek, luistert en probeert hem op een positieve manier naar zijn beperkingen te laten kijken. Daar knapte hij van op, ik zag hoe hij weer opbloeide. Ik vond het prachtig om deze verandering te zien. Toen realiseerde ik me heel bewust  dat onze zorg er echt toe doet. Vooral op moeilijke momenten in iemands leven, kunnen we het verschil maken. In de jaren dat ik hier nu werk, is dat me misschien wel het meest bijgebleven.

Thuiszorg is de toekomst. Digitalisering en nieuwe technologieën worden ingezet om mensen zelfredzaam te houden, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Alles verandert in hoog tempo. Wij moeten in de zorg meebewegen met deze veranderingen, en ook cliënten moeten zich aanpassen. Dat is niet altijd makkelijk, het kost tijd. Maar het komt wel goed. 

Lastig om je te vertellen hoe ik mijn eigen toekomst in de thuiszorg zie. Ik werk met heel veel plezier bij Thuiszorg Het Friese Land, maar zeg nooit ‘nooit’. Ik vind ook dat je je steeds moet blijven ontwikkelen in dit vak. Er is nog zoveel meer te ontdekken in de zorg.'

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in