Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Rutger
28 september 2020

Verpleegkundige Emmy: Je weet nooit hoe je werkdag eruit ziet

Verpleegkundige op de ambulance. Dat is de droombaan van Emmy Kroeger. Maar voorlopig zit zij prima op haar plek bij Thuiszorg Het Friese Land.

'In de thuiszorg is geen dag hetzelfde. Elke werkdag is anders, je bezoekt andere cliënten, rijdt andere routes. Je weet ’s ochtends niet hoe je dag eruit zal zien, wat je te wachten staat. Dat vind ik prachtig. Voor ik bij Thuiszorg Het Friese Land kwam, werkte ik bij een andere thuiszorgorganisatie. Na mijn stage bleef ik daar hangen. Het werk ging me vrij makkelijk af en het voelde heel vertrouwd.  Maar ik wil groeien en steeds bij blijven leren over het vak. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. In mijn eerste twee maanden bij Thuiszorg Het Friese Land, kreeg ik al veel meer verantwoordelijke taken toegeschoven dan op mijn vorige werkplek. Ik leer nog dagelijks, heb het hier elke dag naar mijn zin.

Voor ik de verpleging in ging, deed ik een opleiding tot doktersassistente. Maar ik wilde meer, liefst iets heel anders. Ik startte een totaal andere opleiding en ontdekte toen pas hoe goed de zorg mij eigenlijk past.  Ik besloot alsnog over te stappen n naar hbo-V.

‘Oude mensen wassen’. Dat trok me in het begin niet echt. Nu kan ik me nauwelijks meer voorstellen dat ik er ooit tegenop zag. Het is zo’n klein onderdeel van het werk, thuiszorg is zoveel meer.  Ik kom overal over de vloer, ontmoet mensen met verschillende normen en waarden, diverse culturen. Iedereen is uniek, ook met zijn of haar ziektes of aandoeningen. Interessant en leerzaam. Ik ontwikkel me hier heel erg breed als verpleegkundige.

Toen ik hier net werkte, moest ik een jong jongetje prikken, op de basisschool. Dat verraste me. Ik wist eigenlijk niet dat we ook kinderen in zorg hadden. Een kind prikken is heel anders dan een cliënt van 80 jaar prikken. Ik heb zelf geen kinderen, voelde me in het begin wat onhandig. Maar daar kreeg ik snel handigheid in.

We bieden ook palliatieve zorg, in de laatste levensfase van cliënten. Dat vind ik mooi en dankbaar werk. Dankzij onze zorg kan een cliënt tot het einde toe in zijn of haar eigen huis blijven. Het is soms ook pittig, er is ook verdriet. Maar dat went. Het gaat mij steeds beter af om na een overlijden de directe naasten op te vangen en te begeleiden. 

Ik hou van de diversiteit van de thuiszorg. Thuiszorg Het Friese Land heeft me bovendien een traineeship aangeboden, zodat ik me verder kan ontwikkelen tot wijkverpleegkundige. Een mooie kans, die ik met beide handen aangreep.

Dat traject leert mij veel over de samenwerking binnen een team. In vertrouwen met elkaar samenwerken, dat is heel belangrijk. Je moet daarom steeds met elkaar in gesprek blijven, elkaar feedback geven en je ook uitspreken als iets niet zo lekker loopt. Samen kun je dan naar oplossingen zoeken.

Ik vermoed dat technologie een steeds belangrijker rol zal krijgen in de thuiszorg. Ik ben heel benieuwd hoe dat er in de toekomst uit zal gaan zien. Ik zal hier dan zelf waarschijnlijk niet meer werken. Het bevalt me hier nu nog heel goed, maar ik droom van een baan als verpleegkundige op de ambulance. Je hebt daarvoor veel ervaring nodig. Dus voorlopig zit ik hier nog wel op mijn plek. Ik kan hier heel veel ervaring opdoen.'

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in