Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Rutger
28 september 2020

Huishoudelijke hulp Femke: Doe met je leven waar jij gelukkig van wordt

Femke droomt ooit te kunnen leven van de kunst. Ze is in de leer bij een kunstenaar in Leeuwarden. Maar daar kan zij nog niet van leven. Haar moeder stimuleerde haar de zorg in te gaan.

'Ik wil me zoveel mogelijk ontwikkelen in de kunst en hoop er ooit van te kunnen leven. Ik ben graag creatief bezig en ben in de leer bij een kunstenaar in Leeuwarden. Maar nu ben ik nog in ontwikkelfase. Ik startte eind 2019 bij Thuiszorg Het Friese Land. Een paar maanden later ging Nederland in lock down, door de uitbraak van het coronavirus. Dat was best gek, een bijzondere periode om te werken.”

Inkijkje
'Door dit werk krijg ik een inkijkje in het leven van verschillende mensen, ik kom op plekken waar ik anders nooit terecht zou komen. Dat vind ik interessant. Ik hou van mensen, ga graag met ze in gesprek. Ik verwachtte dat ik ouderen naast de huishoudelijke activiteiten ook gezelschap zou houden. Dat viel tegen, het is vooral schoonmaakwerk. Op een lijst staan alle taken die binnen een bepaalde tijd moeten gebeuren. 

Toch doe ik het werk met plezier. Van alle mensen die je ontmoet, neem je iets mee. Iedereen heeft andere normen en waarden. Soms adopteer je er een, of je blijft lekker bij jezelf. Ik kwam bijvoorbeeld bij zwaar gelovige mensen thuis. Als ik daar binnenstapte, moest ik altijd mijn schoenen uit doen. Zij hebben een heel andere cultuur, een schoon huis is daar onderdeel van. Door hierover met hen te praten, begrijp ik beter waarom het zo belangrijk voor ze is. Dat vind ik mooi.'

In gesprek
'Elke vrijdag werk ik bij een Iraanse meneer. Hij spreekt geen Nederlands, we kunnen niet echt een gesprek voeren. Soms lukt het een beetje, met handen en voeten. Op dinsdag kom ik bij een stel waar ik het heel goed mee kan vinden. Het is het allereerste adres waar ik naar toe ging en ik was voor hun de eerste huishoudelijke hulp. We drinken altijd om 10 uur koffie en dan kletsen we gezellig. Tijdens de corona lockdown kwam ik er niet omdat het echtpaar tot de risicogroep behoort. Ze belden me toen een keer om bij te praten. Nu kom ik er wel weer.

Ook werkte ik bij een dame die keramiek spaart van de keramiste Hannie Mein. Ik herkende die keramiek verzameling direct. Niemand kent Hannie Mein, maar toevallig is mijn oma een fan. Door haar ben ik ook een verzamelaar geworden. Dat geeft dan een klik.

Voor kwetsbare ouderen is het fijn dat er huishoudelijke hulpen zijn. Zij kunnen met onze hulp thuis blijven wonen, in hun eigen omgeving. Dat vind ik waardevol.'

Jong en gezond
'Ik ben zelf gelukkig jong en gezond. Daar sta je meestal niet echt bij stil, dat is gewoon zo. Door het werk in de thuiszorg, realiseerde ik me dat ik ook ooit zo oud ben en dingen niet meer kan. Ik besef daardoor dat ik nu met mijn leven moet doen wat ik graag wil: kunst maken, het goed hebben. Ik wil mijn tijd goed benut hebben, vóór ik op een gegeven moment niet meer alles kan.

Wat ik zo mooi vind aan kunst maken, is dat ik echt iets kan creëren wat er eerder nog niet was. Als je dan eenmaal in zo’n werk zit en het gaat goed, dat voelt fantastisch!'

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in