Bel 0900-8864

Dag & nacht bereikbaar

Rutger
28 september 2020

Gezinsondersteuner Hiltsje: Het werk van een gezinsondersteuner is geen dag, geen uur hetzelfde

Toen Thuiszorg Het Friese Land 25 jaar geleden fuseerde, was Hiltsje nog maar net geboren. Nu werkt ze als persoonlijk begeleider voor specifieke doelgroepen. Hiltsje heeft echt een passie voor de zorg.

'Voor ik aan de slag ging als gezinsondersteuner bij Thuiszorg Het Friese Land had ik een mooie baan als eindredacteur bij een tijdschrift. Echter was er altijd die grote passie voor de zorg en dus besloot ik mij te laten omscholen tot een persoonlijk begeleider voor specifieke doelgroepen.

Het maatschappelijk werkveld is enorm breed. Ik wist in het begin dan ook niet goed met welke doelgroep ik het liefst wilde werken. Ik solliciteerde bij Thuiszorg Het Friese Land als gezinsondersteuner en werd tijdens  het sollicitatiegesprek met voormalig coördinator Nina Hijlkema  enorm enthousiast. Een gezinsondersteuner werkt zelfstandig met verschillende doelgroepen. Dat sprak me direct aan.

Het bleek een goede keuze. Ik ben als gezinsondersteuner meer dan 100 procent op mijn plek bij Thuiszorg Het Friese Land. Het werk vergt veel inzet, maar geeft ook ongelooflijk veel energie. Ik ben nog nooit met tegenzin aan het werk gegaan. Met deze baan kreeg ik een prachtige kans, waar ik nog steeds heel erg blij mee ben.

Vanaf de eerste werkdag  kreeg ik best veel voor mijn kiezen. Er komen soms  pittige situaties voorbij. Maar daar leer ik ook veel van. Ik ben leergierig, ik sta overal voor open. Daardoor leer ik veel van cliënten zelf, bijvoorbeeld over hun ziektebeelden, maar ook van collega's met jarenlange ervaring.Ik heb natuurlijk niet de kennis van iemand die al 25 jaar is dienst is, maar ik ben jong en flexibel. Sommige gezinnen vinden het juist heel fijn dat ik wat jonger ben, andere cliënten geven de voorkeur aan een wat oudere, meer ervaren collega. En dat is helemaal prima!

De vraag naar gezinsondersteuners zal de komende jaren alleen nog maar toenemen, vermoed ik. Die trend zie ik nu al in regio Oost, de regio waar ik werk. Er zijn steeds meer mensen die het op eigen kracht niet redden. Het aantal alleenstaande ouders neemt toe, er is steeds meer sprake van psychische druk, de zorg uit het eigen sociale netwerk ontbreekt vaak en de wachtlijsten bij hulpverleners worden alleen maar langer. Gelukkig zijn er dan gezinsondersteuners. Wij kunnen een cliënt weer vooruit helpen. Meestal met kleine stapjes, maar die kleine veranderingen maken voor een cliënt vaak een wereld van verschil.

Misschien vind ik dat wel het mooiste van mijn werk. Dat ik het vertrouwen krijg van een cliënt om samen die stappen te zetten. Ik werkte ooit bij een gezin dat geen enkele hulpverlener meer binnenliet. Ze waren er klaar mee, lieten niemand meer toe. Ik ging met hen in gesprek en toonde oprechte interesse in wat hen bezighield. Heel langzaam groeide het contact en lieten ze me toe tot hun gezin. Ik slaagde er in hun vertrouwen te winnen. Dat was echt heel bijzonder!

Ik hoop daarom ook dat er meer bekendheid komt voor het werk van de gezinsondersteuners. Wij kunnen echt het verschil maken en er liggen genoeg uitdagingen. Mijn werk is geen dag, zelfs geen enkel uur, hetzelfde. De dagen vliegen voorbij. Als het aan mij ligt, haal ik het 50-jarig jubileum van Thuiszorg Het Friese Land met gemak.'

Zorg bij u in de buurt

Lukt het u niet meer om alles zelf te doen, dan is Thuiszorg Het Friese Land er voor u. Dag en nacht. We komen overal in Noord- en Midden-Friesland. Ook als u afgelegen woont.

Ik zoek zorg in